Filter uitleg

Zelf werk ik al een aantal jaren met LEE Filters. Persoonlijk is dit het beste merk waar ik mee gewerkt heb. Voordat ik LEE Filters gebruikte heb ik gewerkt met Cokin en Format Hightech filters. Het verschil zit hem vooral in de "verkleuring" die sommige merk filters met zich mee brengen. LEE Filters zijn niet de goedkoopste, maar als je er goed mee werkt en goed onderhoud kan je er heel je leven lang plezier van hebben.

Maar hoe werken deze filters nu?

Bijna alle grijsfilters werken hetzelfde. Je hebt een adapterring, houder en glasplaatje met een grijsverloop of egaal grijs nodig. Ik zal proberen dit stap voor stap uit te leggen.

Adapterring

Om een grijsfilterhouder te plaatsen op je cameralens heb je een adapter ring nodig. De meeste merken hebben 1 soort adapter ring. Lee Heeft er twee. De standaard (Afbeelding links) en een WA ring (Afbeelding midden). Het voordeel van de WA ring is dat deze over je lens valt. Als je voor het eerst mee werkt heb je het idee dat de houder zo niet gaat passen. Gelukkig past het wel, maar waarom doen ze dit? Op deze manier zorgen ze ervoor dat de houder zo dicht mogelijk op de lens komt en hierdoor dus ook de filters. Op deze manier komt er minder "restlicht" in de lens, wat weer ten goede komt van de foto.

Persoonlijk zal ik daarom altijd de WA ringen adviseren.

Lee Adapter ring
Houder

De houder is standaard leverbaar met 2 gleufjes (bovenste afbeelding, links). Hierdoor kan je 2 filters te gelijk plaatsen. Omdat de houder op een (WA) ring geplaatst word kan je de houder ook scheef draaien. Dit is vooral handig als het licht van links of rechts de foto inkomt. Op deze manier heb jij het controle op het licht en kan je dit dus corrigeren. De 2 gleufjes zijn uit te breiden naar 3 gleufjes (bovenste afbeelding, rechts). Zo kan je bijvoorbeeld 3 filters plaatsen of de Upgrade Kit gebruiken. Upgrade kit?

De Upgrade Kit (Afbeelding midden) van de LEE Houder is eigenlijk exact hetzelfde als de gewone houder maar dan met een extra ring. Deze ring kan je precies in voorste gleufje schuiven van de gewone houder. Op deze manier heb kan je zelfs 4 of 5 filters te gelijk gebruiken. En de 2 houders kan je op verschillende manier draaien zodat je 2 verschillende hoeken / stukjes van de foto op hetzelfde moment kan corrigeren. Op zo moment ben je pas echt de baas over het licht.
Maar... Pas wel op! Met een groothoeklens kan je donkere randen van de houders gaan zien op de foto. Deze combinatie is pas te gebruiken van ongeveer 15 mm. Wil je met een 10mm groothoek fotograferen? Dan is dit dus niet aan te raden. Daarnaast moet je ook op gaan passen met verkleuring. Als je te veel filters in 1 keer gebruikt kan je ook verkleuring gaan krijgen. Dit hangt een beetje af van het lichtval... Maar gewaarschuwd mens telt voor 2 😉

Naast de gewone en upgrade houder kan je een gewone houder ook ombouwen voor een polariser. Pak een 2 gleuf standaardhouder en haal de voorste gleuf eraf en plaats de meegeleverde ring (Zit bij de polariser als je deze besteld). Op deze manier kan je de polariser eenvoudig op je houder draaien (onderste foto op de afbeelding) en ook nog 1 filter gebruiken.
Waarom geen 2 filter gleuven blijven gebruiken? De polariser zorgt voor extra contrast. Het is mij al eens opgevallen dat als je 2 grijsfilters gebruikt en de polariser dat dit vertekening oplevert. Het kan dus wel, maar ik ben er persoonlijk niet erg gecharmeerd van...

Lee Adapter ring
Grijsfilters

Je heb 3 soorten grijsfilters, namelijk: ND Hard Grad, ND Soft Grad en egaal grijs.

Een camera heeft geen slimme sensor en kan dus bij het maken maar rekening houden met 1 sluitertijd. Dit kan ervoor zorgen dat de lucht overbelicht word of het land onderbelicht. Vervolgens heb je de keuze om meerdere foto's te maken met verschillende sluitertijden en deze samen te voegen (blenden) in bijvoorbeeld Photoshop. Een andere optie is om buiten in het veld gebruik te maken van filters. In mijn ogen is dit echt fotograferen 😉 al ontkom je er niet aan om soms te blenden 🙂 Gelukkig bestaan beide technieken en zijn ze ook goed samen te combineren!

De meeste filters zijn te verkrijgen in diverse gradaties. Het meest gebruik ik zelf de 0.3, 0.6 en 0.9 filters. Wil je bijvoorbeeld met een 1.2 fotograferen? Dan pak ik zelf de 0.6 maar dan 2x. De 0.6 varianten zijn trouwens mijn meest gebruikte filters. Als je een beginner bent, dan raad ik deze als eerste aan!

ND Hard Grad Filter

Dit zijn filters die tot op de helft en bepaalde zwart dichtheid hebben. Het stuk zwart is tot op de helft hetzelfde qua dichtheid. Deze filters worden door landschapsfotografen voornamelijk gebruikt bij landschappen met een rechte horizon. Hierdoor kunnen ze eenvoudig de lucht corrigeren. Op deze manier breng je het licht uit balans.

ND Soft Grad Filter

Deze filter, in tegenstelling tot de ND Hard Grad, heeft niet dezelfde dichtheid zwart tot op de helft. Hij wordt steeds lichter zodat je een mooi soft verloop heb. Als je wilt fotograferen met heuvels, bergen, rotskusten of in het bos kan je niet gebruik van de ND Hard Grad filter. Omdat simpelweg dan ook dele van je voorgrond te donker worden om dat de horizon lijn niet recht is. Hiervoor zijn dus de ND Soft Grad filters ontwikkeld. Voor de rest werken ze exact hetzelfde als de ND Hard Grad filters.

Egaal grijs

Deze filters zijn egaal grijs en hebben egaal dezelfde hoeveelheid zwart dichtheid. Op deze manier kan je dus langere sluitertijden maken. Denk bijvoorbeeld aan trekkende wolken en smoort water. Maar door langere sluitertijd komt er ook meer licht op de sensor. En licht op de sensor staat ook voor meer kleurverzadiging. Hierdoor kan je dus eenvoudig in het veld extra kleurintensiteit toevoegen aan de foto.

Bijzondere filters

Naast de standaard filters, zoals hierboven beschreven, zijn er ook nog een aantal bijzondere filters die ik af en toe gebruik. Denk bijvoorbeeld aan de Little en Big Stopper. Met deze twee filters kan je extra lange sluitertijden maken. Op deze manier kan je bijvoorbeeld bewegend water op de foto laten omzetten naar water zo glad als een spiegeltje. Of trekken wolken veranderen in strepen wolken. Hiermee kan je dus als landschapsfotograaf jezelf dus een stukje creatieve vrijheid geven van het maken van kunst.

Daarnaast is er nog een polariser filter. Deze filter gebruik ik vooral om contrasten te versterken of water te ontspiegelen. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van watervallen of mooie boslanen.

Uiteraard zijn er ook kleurenfilters en mistfilters te koop. Persoonlijk gebruik ik deze (bijna) nooit. Zeker met kleur en mistfilters moet je extreem oppassen. Het wordt al snel too much... maar dat is ook weer smaak.

Lee Adapter ring

Heb je nog vragen omtrent filters? Kijk dan gerust eens verder rond op deze site. Zo vind je filter voorbeelden maar ook stukje uitleg over filters in de tutorials op deze site. Of in de praktijk op de video-pagina.

Kom je er echt niet uit? Neem dan contact via het contactformulier.

Veel plezier met fotograferen!

Landschapsfoto.info
Right Menu Icon