FILTER VOORBEELDEN

Hieronder vind u een aantal algemene voorbeelden met een korte uitleg hoe filters te gebruiken en in welke situatie. Uiteraard verschilt het licht per dag, uur, etc. Hierdoor moet u alert blijven en eventueel continu u filters aanpassen op locatie om de perfecte foto te maken.

ND Filter

Om de kleurverzadiging te krijgen die in deze foto zit, is er gebruik gemaakt van een ND filter. Deze zijn er in verschillende varianten. De meest voorkomende zijn 0.3, 0.6 en 0.9  stops. Deze filters plaats je over de gehele foto heen en verlengen dus je sluitertijd. Hierdoor vangt de camera meer licht = meer kleur op de sensor.

ND Hard Grad Filter

Er zit altijd lichtverschil tussen lucht en land. Om dit te corrigeren zijn er ND Hard Grad en ND Soft Grad filters. Wanneer er een rechte horizon aanwezig is pak je altijd de ND Hard Grad filter. De rand tussen donkere en lichtere gedeelte van je filter plaats je precies op de horizonlijn. Hierdoor corrigeer je de lucht.

Ook van deze filters zijn de 0.3, 0.6 en 0.9 stops de meest voorkomende varianten.

ND Soft Grad Filter

Wanneer bergen, heuvels of rotspartijen je horizonlijn is, kan je beter de ND Soft Grad Filter gebruiken. Deze filter werkt hetzelfde als de ND Hard Grad Filters. Het grote verschil is dat deze filters een langzaam soft verloop hebben. Op deze manier krijg je geen donkere rand over de bergen, heuvels, etc.

Ook voor deze filters geldt, meest voorkomend met 0.3, 0.6 en 0.9 stops.

Little Stopper Filter

De Little stopper heeft 6 stops. Je plaatste deze filters net zoals een gewone ND filter. Met 6 stops verleng je behoorlijk je sluitertijd. Hierdoor kan je "trekkende" wolken of water als een spiegeltje maken in je foto.

De Little stopper heeft ook een grote broer, de Big Stopper. Het fijne van de Little stopper is dat de sluitertijden niet mega lang zijn waardoor je toch meerdere foto's kan maken van je onderwerp.

Big Stopper Filter

De Big stopper is de grote broer van de Little stopper. De Big stopper heeft 10 stops. Hierdoor kan je creatief foto's maken. Trekkende wolken en water als een spiegel zijn op deze manier eenvoudig te maken.

Polariser Filter

Wil je het water "ontspiegelen"? Meer contrast is je foto krijgen? Dan moet je gebruik maken van een Polariser filter. Door het draaien van de ring verschuif je het glas en kan je door je zoeker het gewenste resultaat bekijken. Daarna is het een kwestie van afdrukken voor het opslaan van je foto.

Landschapsfoto.info
Right Menu Icon