Landschapsfotografie: De meest gemaakte fouten

Nee, deze tutorial is niet geschreven met de bedoeling om met een vingertje in de lucht te wijzen. Dit is stukje is bedoeld om je scherp te houden. Kan ik dit doen met voorbeelden? Nou, eigenlijk liever niet. Wat ik maak bijvoorbeeld nooit foto's overdag... en ik probeer op de horizon te letten. Heb ik dan alleen perfecte foto's? Nee, dat ook niet ๐Ÿ˜‰ Maar ik denk dat iedereen met deze punten wel bepaald idee heeft. Daarom wil ik het simpel houden...

Landschapsfoto maken overdag
Mooie landschapsfoto's maak je in principe alleen met zonsopkomst en zonsondergang. Prachtige wolkenluchten overdag is 95% van de gevallen geen succes. Het licht is dan simpelweg te hard.

Landschapsfoto alleen met landscape formaat
Want landschap = landscape? Zeker niet. Zorg voor de beste compositie en bepaal dan of dit het beste kan in landscape of portrait formaat!

Zonder statief en afstandsbediening op pad
Landschapsfoto's maak je in principe op statief en met afstandsbediening. Zonder deze twee kan je niet de perfecte instellingen gebruiken. Dit voorkomt niet scherpe foto's, ruis, etc. Neem dus altijd een statief en afstandsbediening mee!

Scheve horizon
Uiteraard kan je 1 of 2% scheve horizon softwarematig corrigeren. maar ik zie regelmatig hellingen van 15% of meer. Wees gefocust en scherp wanneer je in veld bezig bent. Voorkomen is beter dan genezen!

Geen tijd
Even snel een landschapsfoto maken zit er niet in. Neem de tijd op locatie (minimaal driekwartier) en voorkom fouten. Geen tijd? Ga dan een andere keer op pad wanneer je wel tijd heb!

Verkeerde invulling voorgrond
We zijn gewend om snel naar het onderwerp te kijken op de foto. Maar vergeet niet te kijken naar je vlakverdeling en dan met name de voorgrond. Een kale of een te drukke voorgrond kan een foto maken of breken!

Nogmaals, ik maak zelf deze fouten ook wel eens. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee... En jij ben dus nu gewaarschuwd. Wees scherp en gefocust om een mooie landschapsfoto te krijgen ๐Ÿ˜‰

Nieuws, tutorials en meer...

Op deze website vindt u alles wat te maken heeft met landschapsfotografie. Kom dus regelmatig terug voor laatste nieuws en uitleg...

Oh ja, ik hou van landschapsfotografie en het er over vertellen... Maar ik ben geen taalkundig wonder ๐Ÿ˜‰

Vlissingen

Nu vanaf โ‚ฌ 10,-

Bestellen
Over de schrijver:

Sander Poppe is een landschapsfotograaf uit Nederland. Hij houdt van reizen, zijn passie is om de schoonheid van het landschap te fotograferen.ย Sander is een autodidact. Hij heeft zijn manier van fotograferen zichzelf aangeleerd.

Meer informatie vindt u op www.sanderpoppe.com

Landschapsfoto.info
Right Menu Icon