Landschapsfotografie: Leren schrijven

Vroeger toen k nog regelmatig workshops gaf, haalde ik het regelmatig aan. Leren schrijven. Schrijven? Ja, schrijven van het licht. Maar wat bedoel ik hier nu mee?

Ik zeg weleens, leren kijken kan ik niemand. Een compositie maken voor je landschapsfoto kan je leren. Daar zijn regels voor. Bijvoorbeeld de regel van een derde lucht of land.
Maar je compositie kan nog zo goed zijn, als het licht slecht is heb je er niets aan. Dan wordt je foto alsnog oppervlakkig. Zijn er dan regels voor het schrijven met licht?

Helaas niet...

Maar ik kan natuurlijk wel een paar tips geven 😉

  • Bekijk van te voren hoe de zon opkomt. Bijvoorbeeld met TPE (The Photographer Ephemeris). Hier kan je ook zien hoe de baan loopt van de zon en kan je dus rekening mee houden als je een bepaalde compositie in gedachte heb. Is de baan niet goed? Bekijk dan in TPE wanneer de baan wel goed is en plan die locatie rond die periode.
  • Bekijk diverse weersverwachtingen op diverse sites. Meestal verschillen deze wel iets van elkaar. Pak hieruit het gemiddelde en meestal, meestal kom je dan wel ergens daar in de buurt van uit...
  • Knijp je ogen dicht tot een kleine spleet op locatie. Hierdoor komt het felste licht er net door heen. Nu kan je licht goed zien en bepalen hoe je dit licht wil gebruiken in je compositie.
  • Licht versterken? Gebruik dan een polariser.
  • Zonder ND filters ben jij niet de baas over het licht. En je camera kan niet zelf de baas zijn over het gehele oppervlak van je foto. Dit komt omdat de camera maar 1 sensor heeft. Gebruik daarom 1 of soms meerdere filters om je foto correct te belichten.
  • Ben je gevorderd? Gebruik dan bijvoorbeeld de LEE Pro Houders. Nu heb je twee houders die je tegelijkertijd afzonderlijk van elkaar kan draaien. Hierdoor kan je meerdere filters te gelijk stacken en ben jij echt de baas van het licht in jou foto.

Hieronder een aantal foto's waar het licht geschreven wordt op de gevoelige plaat:

dsc09648

Mastbos

dsc01198

Ambleteuse

dscf0518-small

Dishoek

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Veel plezier met het fotograferen!

Nieuws, tutorials en meer...

Op deze website vindt u alles wat te maken heeft met landschapsfotografie. Kom dus regelmatig terug voor laatste nieuws en uitleg...

Oh ja, ik hou van landschapsfotografie en het er over vertellen... Maar ik ben geen taalkundig wonder 😉

Ambleteuse

Nu vanaf € 10,-

Bestellen
Over de schrijver:

Sander Poppe is een landschapsfotograaf uit Nederland. Hij houdt van reizen, zijn passie is om de schoonheid van het landschap te fotograferen. Sander is een autodidact. Hij heeft zijn manier van fotograferen zichzelf aangeleerd.

Meer informatie vindt u op www.sanderpoppe.com

Landschapsfoto.info
Right Menu Icon