Landschapsfotografie: Orton effect

Op mijn eigen site (sanderpoppe.com -> Nederlandstalig gedeelte -> blog) heb ik het weleens over het Orton effect. Nu kreeg ik daar een paar vragen over wat dit nu precies in houdt. Daarom een korte uitleg.

Het Orton Effect kan je aan een foto toevoegen in de nabewerking (bijvoorbeeld via Adobe Photoshop). Je geeft de foto dan een extra effect. Een speciale gloed. Dit zorgt meestal voor een dromerig effect.

Dit effect werd door Michael Orton in de jaren 1980 ontwikkeld en de laatste tijd krijg het weer een opleving en kom je het veel tegen in landschapsfoto's.

Hoe je het precies toevoegd is mij betreft een iets te lang verhaal. Zelf gebruik ik Raya Pro, een plugin geschikt voor Photoshop, waarmee je het eenvoudig kan toevoegen.De kunst is om het te beheersen. Niet iedere foto is erbij gebaat. Zelf probeer ik het te beperken tot bepaalde delen van een foto. Persoonlijk gebruik ik het tot op heden alleen bij watervallen en met bossen en dan vooral in de lichte delen van de foto. Heb je het niet nodig, vooral niet toevoegen.

Soms is het weleens leuk om het wel veel toe te voegen. Zoals bij onderstaande foto van het Endertal. Dan krijg je meer een fantasy world. Je moet er van houden.

dscf0029-small

In iets mindere mate heb ik het Orton Effect ook aan onderstaande foto's toegevoegd. Zo kan je eenvoudig zien in welke verschillende maten je dit kan gebruiken.

dscf2830

dsc09648

Nieuws, tutorials en meer...

Op deze website vindt u alles wat te maken heeft met landschapsfotografie. Kom dus regelmatig terug voor laatste nieuws en uitleg...

Oh ja, ik hou van landschapsfotografie en het er over vertellen... Maar ik ben geen taalkundig wonder ūüėČ

Endert

Nu vanaf ‚ā¨ 10,-

 

Bestellen
Over de schrijver:

Sander Poppe is een landschapsfotograaf uit Nederland. Hij houdt van reizen, zijn passie is om de schoonheid van het landschap te fotograferen. Sander is een autodidact. Hij heeft zijn manier van fotograferen zichzelf aangeleerd.

Meer informatie vindt u op www.sanderpoppe.com

Landschapsfoto.info
Right Menu Icon