Landschapsfotografie = wolkenfotografie?

Deze tutorial gaat eigenlijk meer over smaak. Al zit er uiteraard wel een kern van waarheid in voor iedereen. Landschapsfotografie is eigenlijk wolkenfotografie. Een prachtige lucht met mooie wolkenpartijen en kleuren in de lucht kan een foto maken of breken. Dit is daarom ook de reden dat de mooiste landschapsfoto's gemaakt worden tijdens zonsopkomst of zonsondergang.

Een landschapsfoto kan simpelweg niet zonder een mooie lucht. Dat is tenminste mijn mening. Een heldere blauwe lucht heb ik persoonlijk niet zoveel mee...

dsc03722

Er zijn een aantal uitzonderingen waar wolkenpartijen wat minder van belang zijn. Zo kan het erg mooi zijn als je een lange sluitertijd foto maakt aan het water. Hierdoor creëer je een serene rust.

dsc02815

Een andere variant van landschapsfoto waarbij een wolkenpartij niet van belang is, is watervallen. Meestal zit je dan tussen de bergen, rotspartijen of in een bos. Daarom kan je watervallen perfect overdag doen. Uiteraard moet licht dan wel goed zijn, en met behulp van een polariser- en grijsverloopfilter moet het dan wel goed komen.

dsc02207

De laatste variant is het fotograferen van landschappen in een bos. Echt strak blauwe lucht is dan nog steeds niet aan te raden, maar beetje bewolking, een dicht bladerdak (in de winter is het dus stuk lastiger) moet je heel eind komen!

dscf2830

Maar als ik eerlijk ben gaat mijn hart toch een stuk sneller kloppen als ik een weids landschap voor me heb met een prachtige ochtend of avondlucht 😉

 

Nieuws, tutorials en meer...

Op deze website vindt u alles wat te maken heeft met landschapsfotografie. Kom dus regelmatig terug voor laatste nieuws en uitleg...

Oh ja, ik hou van landschapsfotografie en het er over vertellen... Maar ik ben geen taalkundig wonder 😉

Westkapelle

Nu vanaf € 10,-

Bestellen

Over de schrijver:

Sander Poppe is een landschapsfotograaf uit Nederland. Hij houdt van reizen, zijn passie is om de schoonheid van het landschap te fotograferen. Sander is een autodidact. Hij heeft zijn manier van fotograferen zichzelf aangeleerd.

Meer informatie vindt u op www.sanderpoppe.com

Landschapsfoto.info
Right Menu Icon