Wanneer ND Hard Grad of ND Soft Grad?

Regelmatig krijg ik de vraag wanneer je nu een ND Hard Grad filter moet gebruiken en wanneer een Soft Grad. Er is een simpel en een moeilijk antwoord. Laat ik beginnen met de simpel antwoordt.

Wanneer er een rechte horizonlijn aanwezig is (Ja, deze rechte lijn mag onderbroken worden door een molen of een ander klein onderwerp) gebruik je een ND Hard Grad Filter. Ben je in heuvel-, rots- of bergachtig landschap, dan gebruik je een ND Soft Grad filter. Eigenlijk een heel eenvoudig en duidelijk antwoordt.

DSC03039

Katse Veer - Foto is gemaakt met een ND Hard Grad Filter om de lucht te corrigeren.

DSC03786

Cochem - Foto is gemaakt met een ND Soft Grad filter om de lucht te corrigeren

Nu het moeilijke antwoordt. Wanneer je het simpele antwoordt onder de knie heb en je het principe van filters goed begrijpt, dan kan je filters gaan stacken. Dit houdt in dat je meerdere filters gebruikt om de perfecte lichtbalans voor je foto te creëren. Jij als fotograaf heb dan de volledige controle over het licht en dus over het eindresultaat. Op zo moment kan het zomaar zijn dat je bijvoorbeeld 1 filter gebruikt om de horizon te corrigeren en meerdere ND Soft Grad filters (misschien wel overdwars met een tandem adapter + extra houder van bijvoorbeeld LEE) om het licht perfect in balans te krijgen. Dit zou ik alleen aanraden als je jou apparatuur en filters perfect kent.

dsc08838

Urk - Deze foto is gemaakt met meerdere filters. O.a. ND Hard Grad en ND Soft Grad filters.

Let op! Het "moeilijke antwoordt" is niet mogelijk om te doen met extra lange sluitertijden. Persoonlijk zou ik adviseren om te stoppen met meerdere filter gebruik als je sluitertijd langer wordt dan 6 seconden.

Meerdere voorbeelden hoe ik bepaalde filters gebruik, bekijk dan de Filter voorbeelden pagina.

Sommige fotografen vinden het "moeilijke antwoordt" te ver gaan. Zij kiezen ervoor om alleen de lucht te corrigeren met een ND Hard Grad of ND Soft Grad filter. Daarnaast maken ze van dezelfde compositie alsnog meerdere foto's met verschillende belichtingen. Daarna blenden ze deze tot de perfecte foto in bijvoorbeeld Adobe Photoshop.

 

Nieuws, tutorials en meer...

Op deze website vindt u alles wat te maken heeft met landschapsfotografie. Kom dus regelmatig terug voor laatste nieuws en uitleg...

Oh ja, ik hou van landschapsfotografie en het er over vertellen... Maar ik ben geen taalkundig wonder 😉

Katse Veer

Nu vanaf € 10,-

Bestellen

Over de schrijver:

Sander Poppe is een landschapsfotograaf uit Nederland. Hij houdt van reizen, zijn passie is om de schoonheid van het landschap te fotograferen. Sander is een autodidact. Hij heeft zijn manier van fotograferen zichzelf aangeleerd.

Meer informatie vindt u op www.sanderpoppe.com

Landschapsfoto.info
Right Menu Icon